חדשות האקדמייה

זיהוי מרכיב עיקרי מתבלין אוג הבורסקאים (Rhus coriaria L.), הידוע בערבית כ"סומאק", בעיכוב יצירת ביופילם לחיידק Streptococcus mutans גורם מחלת עששת השיניים
במסגרת מחקר בהובלה של פרופ' אנואר ריאן ובשיתוף פרופ' מוחמד זידאן ממרכז אלקאסמי למחקר עם חוקרים מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת וילניוס שבליטא, יחד עם חוקרים ממרכז המחקר והפיתוח של אגודת הגליל למחקר ולבריאות, הפקולטה לרוקחות באוניברסיטת אל-קודס באבו-דיס, נבדקה השפעת המרכיב העיקרי לסומאק בעיכוב יצירת הביופילם של החיידק Streptococcus mutans גורם מחלת עששת השיניים. זהו מחקר ראשון המראה תוצאות מבטיחות לעיכוב יצירת הביופילם תוך שימוש בשיטה מיקרוסקופיה קונפוקאלית הנותנת מדד כמותי לעובי ומידע החספוס של משטח הביופילם והקשר עם דרגת החומציות. יש לציין כי מידת העובי והחספוס של משטח הביופילם הם פרמטרים לאומדן יכולת החיידק לייצור הביופילם ועיכוב ייצור הביופלם יחליש את החיידק ויגביר את יעילות הטיפול באנטיביוטיקה שמשתמשים בשגרה נגד חיידק עששת השיניים. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת המדעי Molecular Medicine Reports עם Impact Factor= 1.559 . בהמשך המחקר ייבדק מנגנון העיכוב של הביופילם עלי ידי המרכיב הטבעי של הסומאך באמצעות בחינת השינויים בביטוי הגנטי למספר גנים המעורבים בתהליך.

קישורים:
המאמר להורדה