التّطبيق وفق منظومة "أكاديميا صفّ"

היעד של תכנית אקדמיה-כיתה הוא לחזק השותפות בין האקדמיה לבין בתי הספר והמחוזות. התכנית נועדה לתת מענה לשלושה אתגרים מרכזיים: קידום למידה משמעותית בכיתות על ידי שילובם של שני מבוגרים העובדים בו-זמנית בכיתה; שיפור ההכשרה של סטודנטים להוראה והפיתוח המקצועי של המורים המנוסים; פיתוח של מסלולי קריירה החל מסטודנט, דרך המתמחה ועד למורה מכשיר סטודנטים ומדריך פדגוגי מטעם המוסד האקדמי.
התכנית מתבססת על מחקר ועל ניסיונות חינוכיים הנוגעים לתהליכי עמיתות או (PDS Professional Development Schools) המתפתחים בארץ ובעולם בעשור האחרון. היא מביאה ניסיונות אלו ו"מעלה אותם כיתה" בזכות יצירת מדיניות כוללת ומתוקצבת. ההתנסות האינטנסיבית של סטודנטים למשך שלושה ימים בשבוע בבית ספר במהלך שנת הלימודים בליווי צמוד של מורה מכשיר יוצרת קשר הדוק בין המוסד האקדמי לבין הזירה הבית ספרית. כך נוצרת למעשה זיקה המאפשרת הכשרה טובה יותר של הסטודנטים ופיתוח מקצועי של כלל המורים.
מערכת החינוך בארץ חווה בעשור האחרון שינויים ורפורמות מבניות ופדגוגיות נרחבות. מרבית השינויים מכוונים להתאמה של מוסדות החינוך לאתגרי המאה ה-21: ביסוס הלמידה על תשתיות טכנולוגיות מתקדמות, גיוון בדרכי הוראה-למידה, מאמץ לקידום הישגים, פיתוח חשיבה מסדר גבוה ומיומנויות חקר.
בין התהליכים אפשר לזהות באופן בולט שישה אתגרים מרכזיים אשר הובילו לבניית התכנית:
(1) הצבת היעד של "למידה משמעותית" לכלל המורים בתהליכי ההוראה והלמידה במערכת החינוך;
(2) התחלתו של תהליך מעבר המכללות האקדמיות לחינוך מתקצוב ישיר של משרד החינוך לתקצוב של הוות"ת;
(3) פיתוח מודלים של שותפויות בין מוסדות אקדמיים לבין בתי ספר על רקע תחושת הנתק בין מערכת ההכשרה לבין השדה החינוכי;
(4) דרישה לפיתוח מסלולי קריירה למורים;
(5) נשירה של מורים איכותיים מן ההוראה בחמש שנות ההוראה הראשונות.


د. نبيل سعدة
رئيس برنامج أكاديميا-صف

جميع الحقوق محفوظة © مؤسسات القاسمي